Madár Emlékpark Pantheon Avium

Kategória: Természeti érték
Település: Matty
Cím: Gyuruspusztai út bal oldalán
Telefonszám: 06-72/517-200
Nyitva tartás: szabadon látpgatható
Megközelítés: GPS koordináták: 45.79861 / 18.266616

Ez a madárvilágban különleges értékű táj felhívja a figyelmet a madárfajok veszélyeztetettségére is. A mattyi Madár-emlékpark kopjafái a hazánkban kipusztult madárfajokra emlékeztetnek.

A faragások jelzik, hogy nem költ már nálunk a vándorsólyom és a halászsas. Erdei sétáink során nem találkozhatunk siketfajddal és nyírfajddal, a vizek mentén nem látunk darvakat a fészkükön költeni, mert már csak vonuláskor pihennek meg az alföldi tavak mentén. Nem fészkel nálunk a rózsás gödény, a borzas gödény és a kékcsőrű réce sem.

Fél évszázada eltűnt vizes élőhelyeink mellől a kacagó csér, a tavi cankó,a kis csér és a kis kárókatona. Pusztai élővilágunkból pedig eltűnt a reznek. A kopjafák mellett ismertető tábla is áll a madarak képével, rövid bemutatójával,és elterjedési térképpel. Az emlékpark alapítása óta eltelt 15 évben a vándorsólyom, a kis kárókatona és a kis csér újra visszatelepült Magyarországra.

Kormorános Erdő Tanösvény

Kelet-Dráva tájegységben a Mattyi Madár Emlékparkot elhagyva Keselyősfapuszta határában a tanösvény ismerteti a Dráva árterének élővilágát.
Egykori folyómedreken érjük el a folyó partját ahonnan megtekinthető a túl oldalon fészkelő nagy számú kormorán kolónia.